piątek, 26 lutego 2016

Kilka pomysłów na zupę-krem

Zupa krem pomidorowa
Jeszcze kilka lat temu na myśl o zupie przychodziły nam do głowy wyłącznie potrawy, które serwowały nam mamy czy babcie. Dziś jednak równie chętnie jak po rosół czy ogórkową sięgamy po takie dania, jak krem z brokułów i szpinaku z serem pleśniowym.


Zupa-krem kusi nas zresztą nie tylko dlatego, że to propozycja, która wydaje nam się wykwintna. Jest też niezwykle prosta w przygotowaniu. Co więcej, można ją przygotować właściwie ze wszystkiego. Dlatego niezależnie od naszych propozycji, pamiętaj, że prawdopodobnie możesz przygotować pyszną zupę-krem po prostu z tego, co akurat masz w lodówce. Jeśli chodzi o nasze ulubione zestawienia, zaczniemy od wariacji nad klasyczną pomidorówką. Wykorzystaj pozostałości rosołu i dodaj do niego odrobinę przecieru pomidorowego oraz taką ilość pomidorów bez skórki, aby po zmiksowaniu Twoja zupa-krem była odpowiednio gęsta. Jeśli lubisz ostre potrawy, możesz dodać papryczkę chili.

Całość uzupełnij świeżą bazylią i wybranym włoskim serem, na przykład mascarpone albo ricottą. Świetnym pomysłem będzie także zupa-krem z zielonych warzyw. Podobno właśnie takie są najzdrowsze! W sezonie możesz wykorzystać na przykład zielone szparagi, ale równie dobrze sprawdzi się fasola, brokuły czy szpinak. Dla smaku dodaj odrobinę groszku i ulubionych ziół, a na talerzu danie udekoruj kleksem z sera pleśniowego albo chipsem z bekonu.

 A wy? Jakie macie sposoby na pożywne i zdrowe zupy-kremy?

Oto kilka inspiracji:
Krem pieczarkowy na bulionie mięsno-warzywnym
Biały krem z warzyw
Krem z brokułów z migdałami
Krem z buraczków
Krem z soczewicy na kilka sposobów
Krem kukurydziany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz