Po przekroczeniu progów cukierni wchodzimy do kulinarnego raju. Kupne wypieki kuszą pięknym i smakowitym wyglądem. Nabieramy ochoty na zjedzenie ciastka lub rogalika, jednocześnie gdzieś w głowie przebija nam się myśl o tym, ile mają w sobie kalorii.
W przypadku kupnych wypieków nigdy nie możemy mieć pewności, jak dużą bombę kaloryczną stanowią. O wiele łatwiej zadbać o dietetyczność przekąsek przygotowując je w domu. Jak upiec rogaliki, które nie będą stanowiły zagrożenia dla nieskazitelnej figury?
Do ich przygotowania potrzebne będą następujące składniki: 50 g drożdży(pól kostki), szklanka ciepłego (nie gorącego) mleka, mąka (około jednego kilograma), 3 łyżki cukru, 3 jajka, 3/4 szklanki oleju, słoiczek marmolady, białko do posmarowania rogalików. Drożdże mieszamy z niewielką ilością mąki, cukru i ciepłego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy do rozczynu pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ponownie należy odstawić je do wyrośnięcia, tym razem na dłuższy czas. Ciasto dzielimy na cztery części, każdą z nich cienko wałkujemy, wycinamy trójkąty, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogalik. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach.
Brzmi nieskomplikowanie, aż nabrałam ochoty!
OdpowiedzUsuńmmmm. smakowite ...
OdpowiedzUsuńoj, dobrze że na kolacje mialam babeczki bo wgryzlabym sie w komputer
Nieskomplikowane, a jakże smaczne.
OdpowiedzUsuńA ha teraz nabrałam ochotę na babeczki.