wtorek, 4 października 2016

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Nie od dziś wiadomo, że naleśniki to jedno z najsmaczniejszych dań, które nie wymaga rozwiniętych umiejętności kucharskich i specjalnego przygotowania. Niezwykle ciekawą propozycją podania mogą być np. naleśniki ze szpinakiem i serem fetą.
Do ich przygotowania wystarczą:
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- niewielka ilość wody
- szczypta soli
- szczypta cukru, np. waniliowego
Składniki na nadzienie:
- 450 g szpinaku liściastego, może być mrożony
- 200 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
Aby przygotować ciasto, wystarczy połączyć mąkę, mleko, jajka oraz niewielką ilość wody w wysokim naczyniu, a następnie zmiksować. Do smaku dodać szczyptę soli oraz szczyptę cukru waniliowego lub zwykłego. Wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię – jeśli preferujemy smażenie bez użycia tłuszczu, warto zaopatrzyć się w patelnię teflonową z grubym dnem. Gotowe naleśniki odłożyć pod przykryciem.
Cebulkę oraz czosnek należy pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości margaryny. Kiedy nabierze ładnego koloru, dodać szpinak oraz przyprawy. Aby składniki naszego nadzienia połączyły się i nabrały wyrazistego smaku, warto poddusić je przez kilka minut pod przykryciem, koniecznie na wolnym ogniu. Kiedy farsz będzie gotowy, należy przełożyć go do naczynia i dodać pokrojony w drobną kostkę ser feta.

Tak przygotowane nadzienie wyłożyć na naleśniki i według upodobań, zawinąć w rulony lub złożyć w trójkąty. Podawać z pomidorami lub mieszanką świeżych sałat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz